In het kader van de makkelijkheid en het sneller navigeren naar een veel gebruikte map kun je van deze map een soort "schijf" maken. Dat wil zeggen dat de map wel een map blijft maar dat je een extra schijf toevoegt onder Deze Computer die naar deze map wijst. Nadeel hiervan is wel dat de schijfverbinding weer wordt verwijderd na het opnieuw opstarten van de PC.

Om dit te bewerkstelligen ga ja naar start >> uitvoeren.
Typ hier de onderstaande regel zoals ook in het plaatje. Als eerst achter subst staat de letter die de nieuwe schijf krijgt toegewezen. Je hebt hiervoor de keus uit het hele alfabet behalve de letters die al toegekend zijn aan je harde schijf. Daarna komt het rechtstreekse pad naar de map. Klik op OK en ga naar Deze computer er is nu een extra schijf toegevoegd.

De regel in dit geval is: subst X: C:\afbeeldingen

Zoals hierboven vermeld wordt de schijf weer verwijderd na het opnieuw opstarten. Dit is enigszins wat makkelijker te maken om deze snel weer terug te krijgen door een script te maken die je op je bureaublad plaatst.

Wat je dan doet is kladblok openen en de bovenstaande regel in het kladblok bestand typen. Ga nu naar opslaan en kies een bestandsnaam en sla het op met de extensie .bat

Je hebt nu een nieuwe bestandje op je bureaublad, als je hierop dubbelklikt wordt de schijf direct weer toegevoegd.  Je kan dit bestandje ook in het programmagroep Opstarten plaatsen zodat het bestandje automatisch wordt uitgevoerd bij het starten van de PC.