Afhankelijk van wat er tijdens de installatie van Windows is ingesteld zal Windows op een gegeven moment zelf automatisch opzoek gaan naar nieuwe updates. Windows Update is via het configuratiescherm meer naar eigen hand te zetten of helemaal uit te schakelen. Zo kun je ervoor kiezen om de updates geheel uit te schakelen of heb je de mogelijkheid om de updates wel automatisch te downloaden maar niet automatisch te installeren waardoor je zelf de keuze hebt welke updates je wilt installeren.

Daarnaast ook de mogelijkheid om alleen te zoeken naar updates maar deze niet direct te downloaden, of alleen updates te installeren die als belangrijk gemarkeerd zijn en de updates die aanbevolen worden achterwege te laten.

Ga naar Start en kies voor het Configuratiescherm. Klik hier op het kopje "Systeem en beveiliging", en klik vervolgens onder het kopje Windows Update op de regel "Automatische updates in of uitschakelen". Dan opent het scherm met de opties voor Windows Update. Onder de kop 'Belangrijke updates' kun je bepalen wat er moet gebeuren. Opties hier zijn:

  • Updates automatisch installeren
  • Updates downloaden maar laat mij bepalen of ik ze wil installeren
  • Naar updates zoeken maar laat mij bepalen of ik ze wil downloaden en installeren
  • Nooit naar updates zoeken

Maak hier een keuze. Er onder is dan in te stellen of aanbevolen updates net zo behandeld moeten worden als ingesteld bij belangrijke updates. Dan de keuze of alle gebruikers updates mogen installeren of niet (standaard ingeschakeld) en als laatste de optie Microsoft Update. Hiermee stel je in of Windows Update ook naar updates moet zoeken voor andere Microsoft producten zoals Office.

In het overzicht van Windows Update kun je altijd bekijken waarvoor er updates worden gezocht en geïnstalleerd plus het tijdstip waarop dit voor de laatste keer is gebeurt. Via de knop linksboven 'Naar updates zoeken' kun je zelf bekijken of er nieuwe updates beschikbaar zijn. Via de knop "Geschiedenis van updates weergeven" krijg je een overzicht te zien van alle updates die Windows heeft geïnstalleerd. Bij elke update de installatiedatum, de prioriteit en de status. Door te dubbelklikken op een update opent er een venster met meer informatie over de update en een link naar help en ondersteuning.