Windows 7 kent een hersteloptie waarmee je vanuit Windows het besturingsysteem geheel opnieuw kunt installeren. Op deze manier krijg je een volledig nieuwe versie installatie en zodoende moeten programma's die je zelf hebt geinstalleerd in dat geval opnieuw geinstalleerd worden.

Tijdens de installatie wordt er wel een back-up gemaakt die wordt geplaatst in de map windows.old waaruit je zodoende je bestanden kunt overzetten naar de nieuwe installatie. Echter het is wellicht verstandiger om een eigen back-up van je bestanden te maken!

Als je Windows 7 opnieuw gaat installeren is uiteraard de installatie DVD benodigd. Ga dan naar Start en klik op het Configuratiescherm. Klik dan direct bovenaan op 'Systeem en beveiliging'. Klik hier dan op Onderhoudcentrum direct bovenaan, in het vervolgvenster klik onderaan op de knop "Systeemherstel".

Klik vervolgens op "Geavanceerde herstelmogelijkheden". Je ziet dan direct twee herstelmogelijkheden in beeld waaronder de installatie mogelijkheid. Plaats dan de Windows 7 installatie DVD en klik op "Windows opnieuw installeren" waarna de vraag volgt of je een backup hebt gemaakt van het systeem met de mogelijkheid om alsnog snel een backup te maken.

Daarna zal de computer opnieuw opstarten en de herinstallatie beginnen. Je komt dan terecht in een recoverymodus waar nogmaals de vraag wordt gestelt of je het zeker weet dat je Windows opnieuw wilt installeren. De installatie is verder gelijk aan een normale installatie.