Je kan de SQL server verbinding eenvoudig testen vanaf een werkstation met het programma TELNET. Hiervoor dien je het IP adres of computernaam van de SQL server of de PC waar SQL op draait te weten.

Standaard wordt de Telnet Client niet meer geinstalleerd in Windows 7 en 8. Installeer eerst de Telnet Client. Ga naar het Configuratiescherm en kies voor Programma's en Onderdelen. Klik op Windows-onderdelen in-of uitschakelen. Zet een vinkje voor Telnet Client en klik op OK. De Telnet Client is nu geinstalleerd.

Ga naar de MSDOS PROMPT. Je kan dit o.a. doen op Start te klikken en bij Uivoeren CMD in de typen. Druk op <Enter> of op Uitvoeren.

Je krijgt nu de dos prompt te zien.

Type hier onderstaande commando gevold door <Enter>:

telnet <de SQL IP adres of naam van de server of pc> <poortnummer SQL>

telnet 192.168.2.5 1433

telnet servernaam 1433

Krijg je de melding:

1) Een prompt teken linksboven in de hoek, dan is de verbinding gelukt.

2 )Het maken van de verbinding is mislukt, dan is er geen verbinding mogelijk met de SQL server. Zorg ervoor dat je bij de Regels voor binnenkomende verbindinge de poorten 1433 en 1434 hebt staan in de firewall. Dit moet op de SQL server of de PC waar de SQL server programma op draait. Sta ook de inkomende verbinding toe naar de sqlservr.exe programma. Voor Snelstart staat dit standaard in de map, blader naar de SQL-server, bijvoorbeeld: C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL11.SQLEXPRESS\MSSQL\Binn\sqlservr.exe

Doe hierna de telnet test opnieuw vanaf het werkstation en kijk of je nu verbinding hebt.