Een Menu Item Alias wordt gebruikt om een link naar een reeds bestaand Menu Item te maken. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat er een 'Over ons'-pagina op onze website is die is gemaakt in het hoofdmenu met behulp van een Single artikel menu-item type, en we moeten een link hebben naar diezelfde 'Over ons'-pagina in een voettekstmenu dat zich onderaan de pagina bevindt. In plaats van nog een menu-item voor een enkel artikel in ons voettekstmenu te maken, gebruiken we een Menu Item Alias.

Om bij het voorbeeld te blijven, laten we eens kijken naar de pagina 'Over ons' in ons hoofdmenu. De URL voor die pagina komt uit het veld "Alias", dat automatisch wordt gegenereerd op basis van de titel van het Menu Item. De titel van het Menu Item is "Over ons", dus we hebben een alias van "over-ons" en URL zoals deze: - voorbeeldwebsite/over-ons

Nu willen we een link naar dezelfde "Over ons" pagina in ons voettekstmenu plaatsen, dus ons eerste gedachte zou kunnen zijn om nog een enkel artikel Menu Item in het voettekstmenu te maken, ook getiteld "Over ons", dat ook automatisch de alias "over-ons" creëert. Tot nu toe gaat het goed, maar als we op "Opslaan" klikken, geeft Joomla ons een bericht dat de menu item alias al in gebruik is. Maken we nu een andere alias (bv over-ons2) aan zodat we de Menu Item wel kunnen opslaan dan krijgt de pagina een nieuwe URL. Bv, voorbeeldwebsite/over-ons2.

Dit is niet wat we willen. We hebben nu een extra pagina URL gegenereerd. Voor de zoekmachinevindbaarheid is het ook niet goed. 

We kunnen dit probleem oplossen door een Menu Item Alias aan te maken in het voettekstmenu. Vervolgens kiezen we bij Menu Item de originele Menu knop waar de nieuwe Alias Menu knop naar toe moet verwijzen. Nu verwijzen beide menuknoppen naar dezelfde pagina voorbeeldwebsite/over-ons .

Nieuwe Menu Item knop naar dezelfde Artikel en dezelfde SEO URL in Joomla