Het zal je maar gebeuren - en hoogstwaarschijnlijk is het velen van jullie al eens overkomen: je hebt gisteren een verslag of brief uitgetypt in Office Word en nu kan je het document niet meer terugvinden. Vergeten waar je het hebt opgeslagen of misschien heb je wel per ongeluk weggegooid. Paniek. Of toch niet?

Prullenbak
Per ongeluk met je muis uitgeschoten en toch het Word-document naar de prullnbak verplaatst. Het kan heel goed. Aan de buitenkant van de prullenbak zie je niet of je Word-bestand er ook in zit. Toch maar even kijken. Er zijn al veel verloren gewaande bestanden in de prullenbak teruggevonden.

Heb je het bestand gevonden, selecteer het en kies ‘herstellen’.

Zoeken
Zoeken is één van de eerste dingen waar je aan denkt. Maar waar begin je? Nou gewoon bij Windows-zoeken.

- Ga naar Start / Zoeken / alle bestanden en mappen;
- Als zoekopdracht geef je *.doc;
- Dit betekent dat er alleen naar het Word-bestandsformaat .doc wordt gezocht;
- Om er zeker van te zijn dat er geen bestanden worden overgeslagen met zoeken, vink je bij de Zoekopties onder de Geavanceerde opties ‘zoeken naar verborgen bestanden en folders’ aan.

AutoHerstel
Mocht MS Word gecrashed zijn, dan heb je grote kans dat er een AutoHerstel-bestand is aangemaakt. Een AutoHerstel-bestand krijg je te zien als je MS word opent. Dan kun je het opslaan. Om automatisch een AutoHerstelbestand aan te maken, ga je in Word in het menu Extra / Opties, naar het tabblad Opslaan. Daar vink je de optie ‘Elke …. Minuten AutoHerstel-informatie opslaan'. Tien minuten is een redelijke periode.

Ook de locatie van AutoHerstel-bestanden kun je in Word aanpassen. Ga daarvoor naar (Word 2003) naar Extra / Opties, tabblad Bestandslocaties. Daar kun je de standaardlocatie van AutoHerstel-bestanden wijzigen.

Zelf zoeken naar AutoHerstel-bestand
Wordt er geen AutoHerstel-bestand getoond in MS Word na een crash, dan kun je zelf op zoek gaan naar dat AuotHerstel-Bestand. Zo’n bestand heeft de .asd-extensie. In Windows-zoeken kun je dus de volgende zoekopdracht geven: *.asd.

Back-up-bestand
Nog steeds niets gevonden? Probeer dan het volgende: MS Word kent de automatische back-up-functie. Als je die aan hebt staan, dan is de kans groot je je met het back-up-bestand je werk kunt redden. Zo’n back-up-bestand heeft de extensie .wbk. Een back-up-bestand heeft dezelfde locatie als het originele bestand. Kies in MS Word Bestand / Open en selecteer las bestandstype ‘Alle bestanden *.*’.

Vind je daar geen wbk-bestand, doe dan een zoekopdracht met *.wbk.

Het automatisch aanmaken van een back-up-bestand in Word, doe je onder Extra / Opties, tabblad Opslaan. Daar vink je de optie ‘Altijd back-up maken’ aan.

Tijdelijke bestanden
Leveren zowel de back-up- als AutoHerstel-bestanden niets op, dan kun je nog gaan zoeken in de tijdelijke bestanden. Tijdelijke bestanden hebben de extensie .tmp. Geef de zoekopdracht *.tmp. Vanwege het grote aantal resultaten die deze opdracht waarschijnlijk oplevert, is het goed om de optie Datum aan te vinken en de zoekopdracht te beperken tot die bestanden die de afgelopen week zijn gewijzigd.

Persoonlijke folder
De laatste locatie waar je kunt zoeken is: C:\Documents and Settings\*GEBRUIKERSNAAM*\Local Settings\Temp. Dit is een verborgen folder. Om verborgen bestanden weer te geven, ga je in Windows-Verkenner naar Extra / Folder-opties, tabblad Weergave. Daar selecteer je de optie ‘Verborgen bestanden en folders weergeven’ en druk je op de knop Toepassen. Kijk in C:\Documents and Settings\*GEBRUIKERSNAAM*\Local Settings\Temp of je Word-bestand er staat.

Software
Hebben al deze mogelijkheden om je verloren Word-bestand terug te vinden niets opgeleverd? Dan is er nog een laatste redding: software voor bestandsherstel, file recovery. Op internet zijn er vele tools beschikbaar.

Enkele suggesties voor gratis file recovery tools:

- Inspector File Recovery;
- Restoration;
- Recuva.