Kies uw schermresolutie: Auto adjust 800x600 1024x768

Windows 11

Tips & Trucs

Microsoft 365

Tips & Trucs

Windows 10

Tips & Trucs

Windows 8

Tips & Trucs

Windows 7

Tips & Trucs

Windows Vista

Tips & Trucs

Windows XP

Tips & Trucs

Windows 2016 Server

Tips & Trucs

Windows 2012 Server

Tips & Trucs

Windows 2011 Server

Tips & Trucs

Windows 2008 Server

Tips & Trucs

Windows 2003 Server

Tips & Trucs

VMware

Tips & Trucs
Twee monitoren in 2000 en XP Afdrukken E-mail

Twee monitoren aansluiten

Windows 2000 en Windows XP ondersteunen allebei het gebruik van twee monitoren. Veel gebruikers die al jaren werken met Windows XP of Windows 2000 zijn zich evenwel niet bewust van deze bijzondere functie van Windows. In dit artikel leest u wat de voordelen zijn en hoe u een en ander realiseert.
Klonen
Verschillend beeld
Spreiden
Hardwarevereisten
Configuratie van dual monitor functie
Virtueel bureaublad
Fysieke positie van de monitoren
Dual PowerPoint
Geschikte videokaarten

Klonen

Basisvoorwaarde voor deze zogenaamde dual monitor functie is dat de gebruiker beschikt over twee monitoren en twee grafische kaarten in zijn pc, bijvoorbeeld een AGP grafische kaart en de 'on-board VGA kaart'.
Op een laptop is er voor het omschakelen naar een externe monitor (of beamer) een speciale toetsencombinatie beschikbaar: druk op de FN-toets (vaak linksonder op uw toetsenbord) en een van de functietoetsen Fx met in blauw opschrift de afbeelding van twee monitoren. Bij de meeste laptops is dit de functietoets F4, maar F8 wordt ook wel gebruikt. Het desktop scherm wordt na het drukken op de 'hotkey' gekopieerd naar het externe scherm: het externe scherm toont hetzelfde beeld als het laptopscherm. Dit 'kloon' scenario wordt vaak toegepast bij presentaties.

Verschillend beeld

De dual monitor functie kan hetzelfde maar biedt nog meer. Deze functie biedt de gebruiker de mogelijkheid om op de twee monitoren verschillende beelden (lees programma's) te tonen. Waarom zou een gebruiker twee verschillende schermen nodig hebben? Daar zijn meerdere redenen voor:
 1. Presentaties: gebruikers die regelmatig een presentatie verzorgen hebben vaak de dual monitor functie ontdekt. Op de eerste monitor draait dan een gewone applicatie (het beantwoorden van e-mail, het bewerken van een Word document of Excel sheet) terwijl op de tweede monitor de presentatie op een plasmascherm of beamer loopt.
   
 2. Sommige programma's zijn voorbereid voor twee monitoren. Windows Media Player bijvoorbeeld. Dit programma heeft ten aanzien van de Dual Monitor functie een speciale optie in huis. Windows Media Player detecteert namelijk automatisch of de dual monitor functie geconfigureerd is. Zodra u een mediaclip afspeelt (een dvd of vcd) zal de Media Player dit bestand automatisch in volledigscherm-modus op het tweede scherm afspelen. Op het standaardscherm blijft het bedieningsmenu van Media Player actief. De gebruiker kan zo de video-eigenschappen en de equalizerinstellingen veranderen terwijl op het tweede scherm het muziek- of filmbestand wordt afgespeeld. De veranderingen zijn meteen zicht- of hoorbaar.
   
 3. Veel laptop gebruikers werken op kantoor liever met een externe monitor dan met het ingebouwde scherm, dat onderweg zijn diensten bewijst. Dit is klonen. Maar u kunt er ook voor kiezen om op het laptopscherm de e-mail client open te zetten en op het externe scherm aan een document te werken. Wilt u een e-mail beantwoorden dan kunt u heel eenvoudig naar de e-mailapplicatie overschakelen.

Spreiden

Naast het feit dat u op de twee beschikbare monitoren twee verschillende programma's kunt tonen is het ook interessant om een programma te spreiden over twee monitoren. Denk bijvoorbeeld aan een groot (breed) Excel-werkblad. Het is zelfs mogelijk om binnen Windows XP de weergave over maximaal tien monitoren te spreiden.

Om de beeldschermen te kunnen gebruiken dienen ze op een videokaart te worden aangesloten, die in de pc ofwel in een PCI-slot ofwel een AGP-poort is gestoken.

Hardwarevereisten

Er zijn tegenwoordig grafische kaarten die speciaal gemaakt zijn voor het aansluiten van twee monitoren, daarvoor dadelijk meer. In de meeste gevallen zal er sprake zijn van twee losse videokaarten in een pc, of een geïntegreerde aansluiting plus een videokaart.
Veel pc's beschikken namelijk over een ingebouwde videokaart, dat wil zeggen, dat de elektronica is geïntegreerd in het moederbord van de pc. Dat maakt de pc goedkoper, maar veel gebruikers kiezen op den duur toch voor een aparte videokaart, omdat die beter (sneller) presteert. In zo'n geval hebt u dus een pc, met twee videoaansluitingen: die van de bijgekochte videokaart en de oorspronkelijke videoaansluiting op het moederbord.
Voor de videokaart(en) geldt, dat deze de dual monitor moeten ondersteunen; aan het eind van dit artikel vindt u een overzicht van geschikte videokaarten. Voor het primaire beeldscherm (het hoofdscherm) gelden overigens andere hardwarevereisten dan voor het secundaire beeldscherm.  Wanneer u gebruik maakt van de op het moederbord geïntegreerde monitoraansluiting, dient u rekening te houden met een aantal zaken:
 • De geïntegreerde adapter op het moederbord zal te allen tijde de secundaire adapter worden.
 • Bij het installeren van Windows XP kan er een probleem ontstaan door de aanwezigheid van twee videoadapters. Zodra XP namelijk een tweede adapter detecteert wordt de moederbordadapter binnen Windows uitgeschakeld. Deze autodetectie-optie kunt u vaak uitschakelen via het BIOS van de pc.
Is het niet mogelijk om deze automatische detectie te onderdrukken dan is de moederbordadapter in principe niet geschikt voor de configuratie van meerdere beeldschermen, maar wellicht kunt u het probleem omzeilen. Meestal selecteert het BIOS de grafische kaart op basis van prioriteiten volgorde van de pci-slots. Moderne BIOS versies bieden de optie om te kiezen welk slot de primaire videokaart bevat. Zou dit niet het geval zijn dan is het zeker verstandig om te onderzoeken of een BIOS-update de moeite waard is, want mogelijkerwijze kan een BIOS-update uitkomst bieden.

Configuratie van dual monitor functie

Ondersteunt uw videokaart de dual monitor functie volg dan de volgende configuratiestappen:
 1. Sluit de externe monitor/projector aan en zet het apparaat aan. Controleer of alle kabels correct zijn aangesloten.
 2. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en selecteer de optie Eigenschappen.
 3. Open het tabblad Instellingen.
 4. U ziet hier nu twee schermen staan, klik op het beeldschermpictogram voor het beeldscherm dat u naast het primaire beeldscherm wilt gebruiken. Deze beeldschermpictogrammen zijn voorzien van de nummers 1 en 2. Deze nummers corresponderen met het primaire en het secundaire beeldscherm.
 5. Klik achtereenvolgens op de beeldschermpictogrammen 1 en 2. Merk op dat de beeldschermresoluties en de kleurkwaliteit mogelijk verschillen van waarde, want beide monitoren kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingesteld en geconfigureerd.
 6. U dient zich goed te realiseren dat elk type monitor/beamer een limiet heeft voor het aantal pixels dat weergegeven kan worden. Ofwel de maximale resolutie kan verschillen. Voor Windows XP is dit geen probleem. Daar de meeste monitoren tegenwoordig plug-and-play zijn, zal het besturingssysteem automatisch de maximaal toegestane resolutie instellen voor de desbetreffende monitor.
 7. Klik met de rechtermuisknop op het tweede beeldschermpictogram en kies in het snelmenu de optie Attached of Gekoppeld.
 8. Zodra u het tweede beeldscherm heeft gekoppeld, verschijnt een aantal contextgevoelige opties in beeld, die betrekking hebben op het tweede beeldscherm.
 9. Schakel nu de optie Het Windows Bureaublad uitbreiden naar deze monitor (Extend my Windows desktop onto this monitor) en klik op OK.
 10. De tweede monitor wordt nu geactiveerd en toont een leeg bureaublad. Het bijzondere is dus dat dit een extra bureaublad is, en dus geen kopie van de primaire configuratie.
Het is ook mogelijk om meer dan twee monitoren aan uw systeem te koppelen (het maximum aantal is 10). Elke geïnstalleerde monitor krijgt in Windows een eigen beeldschermpictogram. U kunt de bovenstaande stappen voor elke monitor herhalen.

Virtueel bureaublad

U heeft dus de keuze om een apart bureaublad te tonen op de tweede monitor maar u kunt er ook voor kiezen om met behulp van de tweede monitor een extra groot werkscherm te creëren. Ideaal voor het spelen van een game of werken met een groot spreadsheetbestand.
Om de relatie tussen de schermen te bepalen gebruikt XP het concept van een 'virtueel bureaublad'. Het virtuele bureaublad maakt gebruikt van coördinaten om de positie op te sporen van elk beeldschermbureaublad. Hoe gaat dit in zijn werk?
De coördinaten van de linkerbovenhoek van het primaire beeldscherm worden ingesteld op 0,0. Het secundaire beeldscherm wordt zo ingesteld dat het naadloos aansluit op de coördinaten van het primaire scherm.
Zo is Windows in staat de gebruiker een groot bureaublad te tonen waarbij met de muis van het ene beeldscherm naar het andere kan worden gesprongen, zonder daarbij de muis uit het oog te verliezen. U zult merken dat het aanvankelijk even wennen is maar dat u de functie binnen de kortste keren zult weten te waarderen.

Fysieke positie van de monitoren

Wanneer u met twee monitoren werkt en de secundaire monitor zich niet aan de rechterzijde van de primaire monitor bevindt zult u een vreemd verschijnsel meemaken. U scrollt met de muis naar rechts en u moet links, boven of onder de primaire monitor de route van de muis vervolgen (afhankelijk van de positie van de monitor). Dit is natuurlijk niet handig. U kunt dit voorkomen door in het dialoogvenster Eigenschappen voor beeldschermen het beeldschermpictogram van de secundaire monitor te plaatsen naar waar de monitor zich fysiek bevindt ten opzichte van de primaire monitor.

Als u de mogelijkheid wilt hebben om meerdere monitoren in één beweging te verstellen en tegelijk meer ruimte op uw bureau te creëren, dan zijn daar speciale steunen voor, zoals de afgebeelde 200 Serie. Deze serie bestaat uit verschillende verstelbare componenten, waarmee u gemakkelijk de gewenste configuratie kunt samenstellen, zoals telescopische armen en de dwarsboog, waar twee monitoren aan gemonteerd worden. Zo ontstaat een parabolische configuratie waarbij de kijkafstand tot alle monitoren gelijk is en alle monitoren op gelijke hoogte hangen.

Dual PowerPoint

Om nog even terug te komen op de misschien wel belangrijkste toepassing van de dual monitor functie: het verzorgen van presentaties via PowerPoint. Juist hier zit de kracht van deze functie. Zoals u weet kunt u in PowerPoint een dia met aantekeningen maken.
Heeft u echter maar een monitor tot uw beschikking of wordt uw scherm gekloond op de presentatiemonitor, dan heeft u weinig aan deze functie. Bij een dual monitor configuratie daarentegen, kunt u op een scherm de presentatie tonen en op het andere scherm de dia-aantekeningen.
Of u kunt extra indruk maken door verschillende beelden van uw presentatie tegelijkertijd op meerdere schermen te laten zien. Een handig hulpmiddel is PPCwin, dat meer controle geeft over de presentatie op twee schermen.

Er zijn zelfs wallpaper (behang) voor dual monitor gebruik. Dit zijn vooral zeer brede panoramagezichten van landschappen.

Geschikte videokaarten

Het onderstaande overzicht geeft een samenvatting, van een aantal op de markt verkrijgbare videokaarten, die geschikt zijn voor dual monitor toepassing:
 • Quadro4 400 NVS Video Card, PCI, 64MB DDR, ondersteunt tot vier monitoren.
 • Matrox G550 AGP Dual Head.
 • Matrox Millennium P650.
 • Matrox Millennium P750 Triple Head Graphics AGP Card. B ondersteunt tot 3 monitoren.
 • Radeon 9250 256MB PCI Video Card.
 • Matrox DualHead 2Go videokaart (voor laptops).